preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice

Login
Kabinet rane intervencije

KUTAK STRUČNE SLUŽBE

Bajka Zagorje na dlanu

       

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 1. 2013.

Ukupno: 273840
Ovaj mjesec: 161
Ovaj tjedan: 59
Danas: 29
COOKT uključen u e-Škole

 

Zagreb

 

world map hits counter
map counter

   visitors by country counter
 

Dokumenti za prikaz
RSS Reader
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

Gostovanje na Festivalu jednakih mogućnosti

Tražilica
Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 

 

 
 

Povijest

Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice pravni je sljednik OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinski rehabilitaciju Krapinske Toplice. Centar za odgoj i obrazovanje djeluje od 1. ožujka 2016. godine. Nakon odvajanja OŠ od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice djeluje kao zasebna ustanova s istim ciljem - odgoj, obrazovanje i skrb djece s teškoćama u razvoju.

Prvi počeci pedagoškog rada u Bolnici javljaju se neposredno nakon osnutka dječjeg odjela 1958. godine. Zahvaljujući  tadašnjeg rukovodstva Bolnice na čelu s pokojnim prim. dr. M. Majsecom organizirana je poduka djece smještene na odjelu. Predškolski odgoj izvodili su odgojitelji zaposlenici Bolnice, a instruktažnu nastavu nastavnici mjesne osnovne škole. Kako se broj djece povećavao, bilo je i više mentalno retardirane djece, instruktažna nastava nije mogla zadovoljiti sve potrebe i specifičnosti takvog odgoja i obrazovanja.

1965. godine zapošljava se još djelatnika među kojima su bili defektolog, psiholog i socijalni radnik.

15. ožujka 1965. škola dobiva rješenje za rad pod nazivom "Osnovna škola za tjelesno invalidnu djecu pri Bolnici za reumatske bolesti i rehabilitaciju Krapinske Toplice".

U vremenu od osnivanja odjela do osnivanja škole zaposleno je ukupno 10  djelatnika: 3 učitelja, 1 predmetni nastavnik, 1 defektolog i 5 odgojitelja. Organiziran je bio i logopedski rad. Pedagoški rukovoditelj škole bio je Stjepan Fort. Nastava se organizirala u kombiniranim odjeljenjima s 52 učenika. Po specijalnom programu radila su četiri učenika.

Od školske godine 1968./69. školom rukovodi Vladimir Žiger. Sav pedagoški rad realizirao se u prostorima odjela, sobama ili omanjim prostorima. Tijekom narednih školskih godina povećao se broj učenika i djelatnika, pa je prostor u kojem se nastava ostvarivala postao posve neadekvatan.

13. veljače 1975. Savjet Bolnice za rukovodioca škole izabire Hajsek Dragutina koji se zajedno s tadašnjim rukovodstvom Bolnice zauzeo za izgradnju nove školske zgrade. 1976. godine počinje se prikupljati dokumentacija za izgradnju nove školske zgrade. Kako su polaznici škole bila djeca s raznih područja Hrvatske dogovoreno je da se sredstva za gradnju dodijele iz više izvora. Osim sredstava Bolnice (20%) u gradnju su sredstva uložili tadašnji RSIZ za odgoj i obrazovanje (30%), RSIZ mirovinskog i invalidskog osiguranja (8%), USIZ grada Zagreba za društvenu brigu o djeci (5%), SIZ grada Zagreba za socijalnu zaštitu (5%), RSIZ za društvenu brigu o djeci (8%), te  S.O. Zabok, SIZ odgoja i obrazovanja Zabok, OSIZ mirovinskog i invalidskog osiguranja Zabok, SIZ socijalne zaštite općine Zabok (6%).

1979. Odbor za gradnju odabire idejni projekt i krajem kolovoza 1980. započinje izgradnja nove školske zgrade. Izgradnja je dovršena u jesen 1982. godine, pa je prva sjednica školske godine 1982./83. već održana u novim prostorima. Svečano otvorenje škole bilo je 26. studenog 1982. uz nazočnost rukovodioca Bolnice i predstavnika tadašnje vlasti. Arhitekt Radovan Tajder dobiva nagradu grada Zagreba za uspješno rješenje prostora.

Učenici i djelatnici škole nastavljaju rad u dobrim prostornim i materijalnim uvjetima. Zgrada škole je površine 2000 m2 s riješenim arhitektonskim preprekama. U prizemlju škole nalaze se učionice za razrednu nastavu i gimnastička dvorana u kojoj se održavaju i razne kulturne aktivnosti škole. Na prvom katu su prostorije opće namjene: zbornica, tajništvo te prostori za rad stručnih suradnika i prostori za rad produženog stručnog postupka mlađeg uzrasta. Na drugom katu su specijalizirane učionice za predmetnu nastavu. Pod odličnim vodstvom i požrtvovnim radom ravnatelja i svih ostalih djelatnika, škola postiže zapažene rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima. Tako 1983. škola dobiva "Povelju" povodom međunarodne godine invalida, a potom niz priznanja udruga te društvenih organizacija koje se bave problemima osoba s posebnim potrebama.

1. ožujka 2016. godine škola postaje samostalna ustanova, odvaja se od Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te djeluje kao Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.
preskoči na navigaciju